måndag 27 mars, 2023

Rostugnen – nu med nyrenoverad skorsten

Vår fina gamla dam har fått korsett!

Vid höstens stora renovering av pipan visade det sig att det inte bara var ytskiktet som tagit stryk av väder och vind. Nej, till och med själva fästet, mellan översta delen av skorstenen och plattformen ovanför intaget, var skadat. Det fanns helt enkelt inte längre en fullgod fog mellan den övre och undre delen av pipan. Detta och mycket mer han nu åtgärdats. Ett förstklassigt jobb av Puts och Tegel – det har verkligen krävts mycket kunskap om gamla tegelbyggnader för att klara av det här delikata jobbet. Liksom skickliga hantverkare.

Korsetten – om man nu får skoja lite med en gammal dam – består av några diskreta järn som håller pipans övre del väl samman med den nedre. Man kan se den på bilden – samma typ av svarta grova smidesjärn som spännbanden är tillverkade av. Alla banden har f ö slipats och sedan behandlats med linolja för att hålla i många år. Själva locket har svetsats ihop och förstärkts. Nytt galler skyddar mot nedfall och luckorna på sidorna har renoverats och målats.

Det största jobbet var nog i alla fall att byta ut och ersätta alla trasiga tegelstenar.

Beskrivningen av vad som gjorts finns att läsa i en omfattande rapport, sammanställd av Leif Göthberg på Arkitektur och Byggnadsvård, Örebro. I den kan du närmare följa hur jobbet gick till – trevlig läsning för en rostugnsvän!

Rapporten hittar du här: Antikvarisk rapport Rostugnen. 2023 Rev B (1)

Den gamla damen från 1905 – nu stiligare än någonsin.

  

Bilderna på G:a Mekverkstan och Kolhuset fick följa med bara för att de är så fina i vårljuset…